Алкоголь

64

Алкоголь

В наш час гостро стоїть проблема вживання спиртних напоїв. Жертвами
алкоголю стають люди різних віків і професій. Невелика кількість
спиртного чи може завдати серйозної шкоди організму людини,
той час як надмірне його вживання ставить під загрозу здоров’я суспільства
і підростаючих поколінь.

Токсичність

Будь-який алкоголь, чи то дешеве вино або дорогий коньяк, наше тіло сприймає
як токсин і намагається швидше від нього позбавитися. Вся справа в оцтовому
альдегиде, один з продуктів розпаду етилового спирту. Неякісні
спиртні напої, крім оцтового альдегіду, містять сивушні масла,
які в кілька разів підсилюють токсичність спиртного напою.

Потрапляючи у кров, алкоголь поширюється по всіх систем і органів
людського тіла. Відразу після того, як алкоголь потрапляє всередину тіла,
починається процес його виведення. Від 2 до 10% алкоголю виводиться з організму
разом з повітрям, потом, слиною, сечею і калом. На це йде від 7 до
12 годин. Інші 92-98% алкоголю окислюється всередині організму до вуглекислого
газу та води.

В першу чергу від алкоголю страждає печінка. Продукти розпаду етилового
спирту, проходячи через печінку, руйнують клітини. При цьому в організмі
порушуються функції обміну речовин, печінка втрачає здатність зберігати
вітамін А, вона поступово зменшується в розмірах і зморщується з-за
звуження судин, в яких застоюється кров, тиск всередині печінки
підвищується. В гіршому випадку відбувається розрив судин, в результаті чого
людина може загинути.

Вплив на шлунок і підшлункову залозу

Чим міцніший алкоголь, тим сильніше його вплив на травну
систему. Потрапляючи в шлунок, алкоголь надає переважну дію на
виділення ферментів підшлункової залози. Ці ферменти, що сприяють травленню,
розщеплюючи поживні речовини на молекули, які придатні для харчування
клітин організму. З-за вживання алкогольних напоїв (особливо міцних)
ушкоджуються клітини внутрішньої поверхні підшлункової залози і шлунка,
відбувається гальмування процесу всмоктування поживних речовин, таких як
глюкоза, натрій, солі фолієвої кислоти та ін

Алкоголь викликає атрофію залоз, що відповідають за вироблення шлункового
соку, які знаходяться в стінках шлунка. Процес травлення погіршується,
їжа застоюється і в неперетравленому вигляді надходить у кишечник. В результаті
виникає гастрит, збільшується ризик виникнення раку шлунка.
Загибель клітин в підшлунковій залозі, що викликається постійними прийомами
алкоголю, стає причиною діабету, оскільки ці клітини відповідають за виробництво
інсуліну.

Зміни в організмі під дією алкоголю

  • Крім токсичного впливу на організм, етиловий спирт викликає
    різні функціональні і біохімічні зміни. Етанол, будучи природним
    психоактивною речовиною, гнітюче діє на центральну нервову систему.
    Він володіє високим психоактивних ефектом, у той час як ступінь його
    токсичності невисока. В результаті вживання етаноловмісних напоїв,
    відбувається зниження швидкості реакції та уваги, порушення координації
    і рухів.
  • У людей, що вживають алкоголь (навіть в помірних кількостях), ймовірність
    розвитку раку грудей і шлунково-кишкового тракту збільшується на 40%
    в порівнянні з непитущими.
  • З іншого боку алкоголь у невеликих дозах поліпшує чутливість
    до інсуліну, тим самим знижуючи ймовірність захворювання на цукровий діабет
    другого типу.
  • Вживання алкоголю жінкою в період вагітності може негативно
    позначитися на плоді, що після народження буде виражено в різних аспектах
    особистості: фізіологічних, когнітивних, поведінкових. Такі діти частро
    страждають вадами розвитку зовнішніх органів, вони ростуть повільніше, ніж
    здорові діти. Їх мозок може мати менший обсяг. Відхилення в поведінці
    дітей з фетальным (плодовим) алкогольним синдромом пояснюються недостатнім
    функціонуванням нейронних клітин мозку.
  • При вживанні алкоголю протягом тривалого часу підвищується ймовірність
    порушення діяльності головного мозку внаслідок ушкодження мозкових
    клітин. Результатом таких порушень може бути як прийом спиртного, так
    і наслідки від його прийому, які викликають ці порушення. Наприклад,
    люди, які страждають від алкоголізму, відчувають нестачу в організмі тіаміну
    (вітаміну В1), мікроелемента, який має важливе значення у функціонуванні
    всіх органів тіла, в тому числі і мозку.
  • Вживання алкоголю стає причиною порушень пам’яті, навіть після
    невеликої дози спиртного. Ступінь цих порушень прямо пропорційна
    кількістю випитого. Чим більше випито, тим більше провалів у пам’яті.
  • Алкоголь стає причиною помутненности свідомості в період знаходження
    людини під його впливом. Змінюється реакція на те, що відбувається навколо,
    людина не здатна адекватно сприймати мову інших людей та їх дії.
  • Алкоголь дуже калорійний. Енергетична цінність напою залежить від
    його фортеці: чим міцніше, тим калорійніше. Від калорій, що надійшли в організм
    з горілкою важко позбутися, а ось вуглеводи вина легко розщеплюються, що
    не так сильно шкодить зовнішності.

Пиво не алкоголь?

Помилкою є думка про те, що пиво абсолютно нешкідливо і,
що воно не може завдати ніякої шкоди організму. Багато згодні з цим
тому, що пиво вважається слабоалкогольним напоєм. Пиво дійсно
містить невелику кількість спирту, але це зовсім не говорить про його нешкідливості.

По-перше, пиво викликає звикання, адже це все-таки алкоголь. Не
дарма останнім часом з’явилося вираження «пивний алкоголізм».

По – друге пиво згубно впливає на серце і печінку, погіршуючи їх функціональність.
Вживання великої кількості рідини (пиво зазвичай п’ють набагато
великих кількостях, ніж міцні алкогольні напої) відбивається на роботі
нирок і серцево-судинної системи. При вживанні великої кількості
пива межі серця розширюються, спостерігається збільшення частоти серцевих
скорочень, підвищення артеріального тиску, виникають аритмії.