Дотримання посту

61

Пост – річ набуває популярність у східноєвропейських народів
поряд з дієтами, голодуваннями, вегетаріанством, веганством і очищеннями.
Однак пост, на відміну від решти, не ставить своєю метою просте
зниження ваги та очищення тіла. Мета посту – очиститися духовно. Будь-який релігійний
піст – це форма аскетизму, шлях очищення душі і тіла через відмову від фізичних
задоволень і розваг, в тому числі і через обмеження в їжі. Замість
цього – усамітнення, мовчання та молитва.

Так що, якщо ви вирішили дотримуватися посту, обмежуючи себе лише
в їжі, то пам’ятайте, що нічого духовного це вам не принесе, і з таким
же успіхом ви можете назвати те, що ви робите, будь-яким іншим терміном.
Наприклад, голодуванням або дієтою.

Але тут ми розглянемо пост саме з точки зору фізіології. Приносить
чи користь або шкоду нашому тілу дотримання посту?

Вплив на тіло

Відзначимо відразу, що пост – відмінний стимул хоча б раз у рік обмежувати
себе в їжі. Навіть для не особливо віруючих, а просто солідарних з традиціями
свого народу. Розвантажувальний режим і раціональне харчування безумовно здатне
принести користь багатьом людям.

Звернемося до досліджень, завдяки яким було встановлено як в
нас виникає відчуття голоду. Шлунок, в який довго не надходила їжа
починає подавати сигнали в мозок. Мозок, в свою чергу, викликає в організмі
нервове збудження. Спочатку від нього можна відволіктися, але незабаром
голод стає постійним і ігнорувати його не представляється ніякої
можливості. Запаси живильних речовин у крові виснажуються і організм
починає витрачати свої внутрішні резерви. Органи витрачають накопичені
в них речовини, в тому числі різні шлаки, що накопичилися в організмі
внаслідок вживання алкоголю, прийому ліків, порушень обміну речовин
та ін Таким чином, організм очищається. В цьому і полягає суть посту в
фізичному сенсі, як загалом і будь-якого голодування.

Інша характеристика посту полягає в поділі харчування, що також
було взято на озброєння багатьма дієтологами і прихильниками здорового
способу життя минулого століття. Втім, необхідність роздільного харчування
для людини спростовується сучасними дослідженнями.

Якщо на початку 20 століття можна було помилятися в цьому питанні, то сьогодні
навіть самий далекий від науки людина знає, що немає жодного продукту,
який би складався лише з однієї речовини. Будь-який продукт, який ми
їмо, містить в собі і жири, і вуглеводи і білки. Звичайно, в різних пропорціях,
але не в цьому суть.

Головним поясненням необхідності роздільного харчування було те, що наш
організм нібито не справляється з дорученою йому роботою перетравлювати все
речовини відразу. Але справа в тому, що наш організм не такий простий, як
може здатися. Наша система травлення влаштована таким чином, щоб
перетравлювати відразу кілька речовин. Раніше і не припускали, що білки,
жири і вуглеводи перетравлюються в різних відділах кишечника, не заважаючи
один одному.

Таким чином, наука дає свій негативний відповідь необхідності роздільного
харчування, однак варто обмовитися, що деяким людям, що страждають різними
захворюваннями, така система живлення може виявитися корисною.

Постити чи ні?

В цілому, пост – хороший спосіб позбутися від шкідливих залишків, що нагромадилися
в організмі. Під час посту наш організм відпочиває від важкої їжі, очищається
від токсинів і шлаків.

Перші дні посту, як правило, найбільш важкі. Організму необхідно перебудується
і звикнути до нової форми харчування. У цей час може виникнути слабкість,
запаморочення, нудота. Однак ті, хто постять, запевняють, що боятися
цього не потрібно. А після проходження хоча б одного поста рекомендують влаштовувати
розвантажувальні дні хоча б раз на тиждень. Пост рекомендується робити людям
старше 40 років. Це пояснюється тим, що в цьому віці обмін речовин
сповільнюється і у багатьох з’являються жирові відкладення.

Багато лікарів дотримуються думки, що пісне харчування – річ старомодна
і шкідлива, оскільки воно неповноцінно і не постачає людини всіма необхідними
йому речовинами. Вони стверджують, що піст – це ризик отримати всілякі
захворювання обміну речовин, дисбактеріоз, статеву слабкість, білкову дистрофію,
захворювання серця і т. п.

Ще однією небезпекою є те, що під час посту, який проводиться
навесні, ми харчуємося овочами і фруктами, які сповнені нітратами. Щоб
застерегти себе від отруйних хімікатів слід варити овочі або харчуватися
чистими продуктами з грядок.

Обмеження в їжі в зимовий час також підвищують ризик простудних захворювань.
Наш організм має тенденцію перебудовуватися на зимовий час і запасатися
необхідними речовинами, а в разі, якщо ми втрачаємо калорії, наш імунітет
серйозно послаблюється. Крім цього, негативно позначається на самопочутті
нестача вітамінів і зниження фізичної активності.

Правила дотримання посту

Пост – справа серйозна. А до всього серйозного треба підходити з розумом.
Дотримання посту за всіма правилами і без заподіяння шкоди організму може
витримати тільки абсолютно здорова людина.

Постити протипоказаний вагітним жінкам і дітям до 14 років. Послаблення
у дотриманні посту робляться хворим, страждаючим хворобами травної
системи, онкологічними захворюваннями, цукровим діабетом, туберкульозом,
людям в період відновлення після інфекційних захворювань, працівникам
фізичної праці, годуючим жінкам, ослабленим людям, що страждають анемією
та ін.

У разі послаблення можна обмежити вживання одного або двох продуктів,
наприклад, м’яса, молока або яєць. Головне, зберігати різноманітність їжі.
Вона повинна бути багата вітамінами, білками, вуглеводами та жирами. Ви можете
вживати молоко, але виключити м’ясо, вживати рибу, але виключити
молоко. Для того, щоб визначитись з раціоном харчування на час посту
краще проконсультуватися з лікарем.

Дотримуватися посту чи ні – справа суто особиста. Але важливо пам’ятати що саме
відрізняє пост від інших дієт і голодувань. Адже придбання здоров’я –
не головна мета посту, головне – духовне оновлення, випробування віруючого
людини на терпіння і смирення при спокуси і спокуси.