Фастфуд і перекуси нездоровою їжею

58

Фастфуд

«Швидка їжа» – так перекладається з англійської слово «фастфуд» (fast
food). Поняттям фастфуд правильно називати будь-страва швидкого приготування.
Воно підрозділяється на кілька видів:

1. Їжа, яку пропонують заклади швидкого харчування (картопля-фрі,
гамбургери, хот-доги, шаурму, розігріта піца).

2. Продукти швидкого приготування, які потрібно тільки розвести водою
(локшина, картопляне пюре, супи, каші).

3. Різні дрібні закуски, пропоновані магазинами і кіосками (чіпси,
горішки, сухарики, поп-корн).

Узагальнивши, можна сказати, що фастфуд – це все, що може бути з’їдено
на ходу, при цьому навіть не потрібно відриватися від справ. По суті, зручна і
швидка їжа. Але корисна?

З історії фастфуду

Швидке харчування було відомо з давніх пір. Стародавні римляни воліли
не готувати вдома, а перекушувати в закусочних і на базарах, де продавали
різні страви. Наприклад, коржі, змазані оливковою олією – прототип
сьогоднішній піци. У Китаї була популярна локшина швидкого приготування,
а в Індії – коржі з гострим соусом, в Європі – також любили різні
коржики, в Росії – пиріжки.

Настільки популярний на сьогоднішній день фастфуд бере свій початок у 20-х
роках 20-го століття в Америці. Все почалося з відкриття компанії White Castle,
почала продавати гамбургери за невелику ціну. Щоб розвіяти сумніви
клієнтів про якість їжі, White Castle навіть наймали людей, які одягалися
у білі халати і приходили в заклад є гамбургери. Відвідувачі брали
їх за лікарів і вважали, що якщо навіть лікарі їдять гамбургери, то вони напевно
безпечні для здоров’я.

У 40-х рр. у компанії з’явилося багато конкурентів, головним з яких
став mcdonald’s. Про неймовірний успіх і розвиток мережі mcdonald’s свідчить
кількість відкритих ними ресторанів: у 1956 році їх налічувалося всього
14, в 1960 – вже 228, 1968 – 1000, в 1980 – понад 6000, в 1990 – майже
12000.

На сьогоднішній день mcdonald’s налічує про кого 30000 ресторанів по
всьому світу.

Слід зазначити, що за останні роки популярність mcdonald’s знизилася,
особливо це стосується США та інших розвинених країн. Проте в Росії компанія
продовжує процвітати. Тут щорічно відкривається кілька десятків ресторанів,
кількість відвідувачів в яких тільки збільшується.

Судячи з усього, цього і слід було очікувати. Після радянських чебуречних,
пельменних і горілчаних люди накинулися на західне нововведення і досі
такий вид харчування користується тут неймовірним попитом.

Фастфуд – сміття для шлунка

Всі лікарі і дієтологи сходяться на думці, що фастфуд шкідливий для організму.
Причини шкідливості фастфуду обширні і різноманітні:

  • Фастфуд відрізняється високою калорійністю. Вміст жирів у ньому перевищує
    всі допустимі норми, а вітамінів в ньому взагалі немає. Однак висока калорійність
    в даному випадку не випадкова. Адже мета була нагодувати швидко відвідувача
    і дешево. Самі клієнти були задоволені – голод утолялся невеликою кількістю
    їжі. Це було можливо лише за рахунок високої енергетичної цінності страв.
    Один бутерброд дорівнював по калорійності цілого обіду. Більш здорове і
    корисне блюдо завжди вимагає більше часу на приготування і грошей.
    Інша причина калорійності полягає в залученні клієнтів: смакові
    якості швидкого харчування збагачуються за допомогою жирів і цукру. До бутербродів,
    хот-догам, салатів і помідорів додаються майонез і різні соуси.
    Наприклад, салат mcdonald’s випереджає гамбургер за вмістом у ньому жиру.
    Висока жирність також відноситься до горішкам, чіпсів та інших фастфудным
    закусок. Дві пачки в день таких закусок, плюс малорухливий спосіб життя
    сучасної людини і, вуаля, ось вам і ожиріння.
  • Високий вміст жиру і цукру погано позначається на ендокринної
    та серцево-судинної системах. У любителів фастфуду значно частіше зустрічається
    атеросклероз та ішемічна хвороба серця.
  • При фастфудовом харчуванні організм не отримує необхідні йому речовини.
    Наприклад, локшина швидкого приготування порівняно із звичайною, практично
    не містить вітамін В і харчові волокна. Замість цього, вона сповнена вуглеводами
    і хімією. В результаті недоодержання організмом всього необхідного ми
    знову беремося за їжу. А далі, як ви самі розумієте, зайва вага, ожиріння,
    і всі супутні хвороби.
  • Харчування на ходу не дає можливості добре пережовувати їжу, що не
    поєднується з виразом «здорове харчування».
  • Фастфуд представляє загрозу для нервової системи людини. Велике зміст
    жирів і цукру призводить до пошкоджень структури мозку, руйнування нервових
    тканин і запальним процесам. Фастфуд містить кислоти, які порушують
    імунітет організму людини, збільшують ризик захворювання на цукровий
    діабетом, онкологічними захворюваннями. Ці кислоти спричиняють зниження
    рівня тестостерону, а так само порушення роботи ферменту, знешкоджуючого
    токсини.

Поради поспішають

Не можна сказати, що голод для організму краще, ніж фастфуд. Голодувати
теж шкідливо. А на повноцінний обід часом просто не вистачає часу. В
таких випадках кращим виходом буде, якщо ви заздалегідь потурбуєтеся про здорових
перекуси протягом дня. Особливо це необхідно тим, хто знаходиться у
постійних роз’їздах. Беріть з собою в дорогу зернові хлібці, сухарики,
приготовлені вдома, і сухофрукти. З напоїв вибирайте мінеральну воду
і соки. Кисломолочні продукти також можуть стати хорошим перекусом.

Але якщо відмовлятися від фастфуду повністю ви не хочете, то слідуйте
хоча б наступним рекомендаціям:

  • Їжте фастфуд не частіше, ніж раз на тиждень
  • Вибирайте найменш калорійні страви
  • Поївши фастфуд вдень, обов’язково поїжте нормальну їжу ввечері

Особливо обережними повинні бути ті, у кого є проблеми з шлунково-кишковим
трактом. Їм швидке харчування взагалі заборонено. Мучна, гостра і жирна
їжа, їжа всухом’ятку шкідливі навіть для здорової людини і здатні привести
його до гастриту. Про тих, у кого гастрит вже є і говорити нічого.

Хворим атеросклерозом або гіпертонією також настійно не рекомендується
відвідувати ресторани фастфуду, т. к. вміст холестерину в такій їжі
дуже висока, а жири, на яких готуватися ця їжа не перетравлюються
організмом і відкладаються на стінках судин, тим самим, посилюючи положення.
Люди, які страждають діабетом, повинні утриматися від солодкого фастфуду.