Харчування напівфабрикатами

53

Полуфабрикаты

Процес приготування їжі завжди відігравав значну роль в житті людей.
Переважно жінок, звичайно. Чоловіки, як відомо, добували їжу,
ну а жінки, відповідно, готували. Ця традиція мала місце бути
з початку появи людини на землі і до недавнього часу.

Сьогодні жінки здебільшого звільнені від побутової рутини і домашніх
зобов’язань. Сучасна техніка робить наше життя набагато простіше, що,
у свою чергу, дозволяє нам приділяти увагу іншим сторонам життя.

Напівфабрикати не з’явилися б, якби на них не було попиту. Усього
провиною, як відомо, все більша зайнятість, яка не дозволяє приділяти
приготування їжі достатньо часу.

Завдяки задумами харчових компаній процес приготування їжі скоротився
з кількох годин до кількох хвилин. Для того, щоб пообідати, досить
вийняти з морозилки пачку пельменів, закинути їх в киплячу воду і через
п’ять хвилин ви отримаєте щодо гідний обід. Запьете все це склянкою
кефіру і будете задоволені до наступного прийому їжі.

Так звані напівфабрикати і будь-яка їжа швидкого приготування дуже
популярне явище на сучасному ринку. Однак, корисне? І наскільки
виправдана ця швидкість у приготуванні їжі? Чим ми ризикуємо, воліючи
дані продукти?

Що таке напівфабрикати?

Напівфабрикатом називається виріб, який пройшов первинну кулінарну обробку,
але яке потребує подальшої обробки для того, щоб стати придатним
для харчування. До напівфабрикатів відносяться фарш, заморожені овочі, ягоди,
гриби, котлети, голубці, пельмені, сосиски, готове тісто та ін.

Продукти, заморожені з використанням сучасних технологій зберігають
всі вітаміни і корисні речовини, що містяться в продукті (якщо, звичайно,
вони в нього були спочатку). Різноманітність продуктів швидкого приготування
дивує. Супи, локшина, каші, піца, картопля фрі, рагу – чого тільки
не побажаєш! І все красиво упаковано. Просто так і манить спробувати
чергову кулінарну новинку.

Проте як би не кричали продавці про високу якість свого товару,
зазвичай насправді все далеко від ідеалу. У більшості випадків якість напівфабрикатів
залишає бажати кращого.

Шкоду їжі швидкого приготування

Головним недоліком продуктів швидкого приготування є велике
вміст трансжирів. Відміну від напівфабрикатів
звичайних продуктів в тому, що по друге використовуються рослинні жири. Термін
їх зберігання не довгий. Щоб його продовжити була розроблена наступна система
обробки продукту – гідрогенізація. Полягає гідрогенізація у наступному:
масло нагрівають до 200 градусів, а потім пропускають через нього водень.
При цьому процесі рослинний жир перетворюється в так званий трансжир.

Трансжири не псуються довгий час, проте чинять згубний вплив
на організм людини: доведено, що вони порушують роботу серцево-судинної
системи, стають причиною виникнення злоякісних пухлин і
інших страшних захворювань.

Трансжири можуть міститися в абсолютно будь-якому продукті швидкого приготування:
будь то пельмені, рибні палички або листкове тісто. Етикетки не завжди
повідомляють покупцеві всю інформацію про продукт або роблять це завуальовано.
Наприклад, трансжири позначаються як гідрогенізована олія, проте
існують і інші варіанти. На жаль, багато виробників взагалі
замовчують про зміст подібних речовин в продукті.

Ви ніколи не знаєте який свіжості інгредієнти використовувалися для приготування
того чи іншого напівфабрикату. Інформація, яка є на етикетці – це
все на що ви можете покластися.

Навіть якщо продукт не містить трансжирів він може виявитися небезпечним
і шкідливим. В іншому випадку він просто не принесе ніякої користі. Справа
у тому, що деякі виробники не гребують додавати в свою продукцію
рослинний білок, зазвичай генетично модифікований. Небезпечно це речовина
для людей, що страждають глютеновою хворобою. У м’ясних напівфабрикатах використовується
також більш дешеве м’ясо і жир, а також барвники і консерванти.
Приміром, у крабових паличках немає ні частки крабового м’яса. Зате повно
барвників, консервантів, покращувачів смаку, згущувачів, стабілізаторів
та іншої гидоти. А про складі сосисок і ковбас взагалі краще не знати.
Втім, знати потрібно. Якість м’яса, яке використовується для їх приготування,
залишає бажати кращого. Барвники і ГМО (генетично модифікований
організм) доповнюють картину (відомо, що ГМО знижує імунітет, викликає
алергічні реакції, має канцерогенні і мутагенні ефекти).

До того ж далеко не факт, що використовувалося для приготування ковбаси
м’ясо. Це міг би бути фарш з перемелених кісток і залишків м’яса.

Всіма улюблена варена ковбаса робиться з зіпсованого м’яса, що пройшов
процес знезаражування. А для смакових якостей використовуються добавки.
Крім цього, варена ковбаса містить соєвий білок, як правило, генетично
модифікований. Сосиски, сардельки та інші види ковбас не далеко пішли.

Якщо продукт був заморожений повторно, то він позбавляється своїх смакових якостей.
Це можна визначити за ступенем розсипчастості. Якщо пельмені злиплися,
то швидше за все, вони були заморожені мінімум двічі.

Ну і, звичайно, головне, чого позбавлена їжа швидкого приготування – позитивна
енергія. Адже не дарма їжа, приготована вдома, «з душею», така смачна
і корисна. Адже процес приготування – це не просто механічні дії,
це процес енергетичної зарядки їжі. Чим більше позитивної енергії
ми вкладаємо в приготування, тим більше позитивної енергії та здоров’я
ми отримаємо від цієї їжі.

Найбільш шкідливі харчові добавки

Перед тим, як купувати продукт, зверніть увагу на його склад. Якщо
у ньому присутні такі харчові добавки, відмовтеся від покупки продукту
– здоровіше будете.

До найбільш шкідливих харчових добавок, що надають руйнівний вплив
на організм, відносяться: нітрат натрію (sodium nitrate), пропилгаллат (propyl
gallate), глутамат натрію, аспартам (aspartame), заборонені харчові добавки
групи Е– 103, 105, 111, 121, 123, 125, 126, 130, 152, 240.

Ці речовини здатні викликати звикання, алергічні реакції, розлади
нервової системи, головні болі, нудоту, діарею, злоякісні пухлини.