Користь і шкода соків

40

Польза и вред соков

Разом з модою на здоров’я в суспільство прийшла мода на свіжовичавлені соки.
Їх перевага в тому, що вони містять безліч корисних для організму
речовин. Приміром, для того, щоб підвищити імунітет, замість вітамінного
комплексу можна пити соки, що містять ті ж вітаміни. Якщо пити соки
помірних кількостях, то це може оздоровити організм, поліпшити обмін
речовин, вивести з організму шлаки (шкідливі продукти обміну речовин),
заспокоїти нерви.

Раніше вважалося, що чим більше людина п’є соків, тим здоровіше він
буде. Але це не так. Останнім часом з’ясувалося, що не всі соки однаково
корисні, а соки, корисні для одних, можуть завдати шкоди іншим. На різних
форумах в інтернеті можна зустріти чимало звинувачень на адресу натуральних
соків. Не будемо звинувачувати соки у всіх гріхах, але розберемося що до чого і
з’ясуємо що ж насправді вони шкідливі і корисні.

  • У соках міститься велика кількість фруктози. Вона, звичайно, набагато
    корисніше, ніж звичайний білий цукор, але надмірне її вживання викликає
    підвищення рівня цукру у крові та сприяє збільшенню ваги. Діабетикам,
    наприклад, не рекомендується пити банановий, виноградний соки, а також сік
    манго, кавуна, фініків. Для більшої наочності зазначимо, що літр виноградного
    соку містить близько 1100 ккал, а літр яблучного – близько 900 ккал. Що
    стосується магазинних соків з пакетиків, то тут ситуація не краща:
    маленькому картонному пакетику соку (0,33 л) може містити до 6 ложок
    цукру. Якщо ви бачите, що на пакеті з соком написано, що він виготовлений
    без додавання цукру, слід перевірити його на наявність різних добавок
    його замінюють (сахароза, фруктоза, інулін, сахарин, аспартам).
  • Соки містять велику кількість кислоти, яка викликає захворювання
    шлунково-кишкового тракту. Серед таких захворювань – гастрит, виразка, панкреатит.
    Яблучний, апельсиновий, журавлинний, ожиновий соки сприяють підвищенню
    кислотності шлунка, провокують печію і напади болю. Ця ж кислота
    дуже шкідлива для зубів, т. к. роз’їдає зубну емаль. Щоб уникнути цього
    рекомендується пити соки через соломинку.
  • Не запивайте соками ліки. Активні компоненти соків вступають у
    хімічну реакцію з таблетками, зменшуючи ефективність їх впливу
    на організм. Запивання таблеток грейпфрутовим соків може навіть призвести
    до отруєнь. Не рекомендуються до вживання з ліками також апельсиновий
    і яблучний соки.
  • Вживання великої кількості соків може стати причиною алергічних
    висипань, гіпервітамінозу, розлади шлунка, запору або діареї.
    Причиною тому є велика кількість біологічно активних речовин,
    містяться в соках.

Приготування свіжовичавленого соку

  • Чим більше сік взаємодіє з повітрям, тим менше корисних речовин
    він містить. Тому пити свіжовичавлені соки потрібно відразу після їх вичавлювання.
    Вже через кілька хвилин після приготування соку біологічно корисні
    речовини, що містяться в ньому, починають руйнуватися. Буряковий сік – виключення
    з правил. Його необхідно залишити на 2 години в холодильнику після приготування.
    Це потрібно для того, щоб у ньому зруйнувалися речовини, здатні принести
    шкоди організму.
  • Пийте соки через трубочку. Після соку прополощіть рот водою. У соках
    міститися органічні кислоти, що викликають розм’якшення і руйнування
    твердої зубної тканини. Після соку не рекомендується чистити зуби.
  • Овочеві соки краще розбавляти з фруктовими, а не пити їх у чистому вигляді.
    Виняток становить томатний сік. Для розведення добре підходить яблучний
    сік. Морквяний і буряковий соки повинні складати приблизно 1/3 від загального
    обсягу. Багато людей не переносять сирої буряковий сік, тому до нього
    краще звикати поступово.
  • Соки з вишні, персиків, абрикоса, сливи та інших фруктів, які містять
    кісточки, краще ні з чим не змішувати. А от фрукти і ягоди з насінням
    (яблука, виноград, смородина) можна змішувати з іншими фруктами і овочами.

Конкретніше про соках

Томатний сік практично не має протипоказань.
Він знижує ризик захворювань на рак, зміцнює зір, пригнічує бродіння
в кишечнику, допомагає при хронічній втомі, сухості шкіри, зміцнює
нервову систему і сон. Томатний сік багатий вітаміном С и каротином, і,
що важливо, низькокалорійний, тому його можна вживати людям, які дотримуються
дієти. Не рекомендується для вживання людям, страждаючим від панкреатиту,
холециститу, гастриту і виразкової хвороби.

Яблучний сік сприяє збереженню пружності шкіри,
очищає організм від шлаків. Рекомендується при хворобах сечового міхура,
авітамінозі, недокрів’ї, атеросклерозі, цукровому діабеті, а також для
швидкого відновлення після серйозних травм. Людям, які мають проблеми
з роботою шлунково-кишкового тракту, слід утриматися від його вживання.

Соки з цитрусових фруктів допоможуть підняти настрій
завдяки високому вмісту в них вітаміну С. Крім того, цитрусові
містять достатню кількість калію, біотину, фолієвої кислоти і вітамінів
груп А, В, Е, Р. Такі соки рекомендується пити курцям, оскільки вони
виводять з організму нікотин. Однак кислоти цих соків може погіршити
ситуацію у людей, що мають проблеми з шлунком.

Морквяний сік багатий вітамінами В, С, D, E, K, а також
калієм, селеном та іншими мінеральними речовинами. Цей сік допомагає позбутися
від прищів, вугрів і інших запальних захворювань шкіри, зміцнює імунітет,
нервову систему, зір, сприяє активізації клітинного обміну і
обмінних функцій печінки. Цей сік рекомендується пити при стенокардії,
стрес, куріння, пародонтозі. Незважаючи на позитивний вплив на
організм морквяного соку, зловживати ним не варто, оскільки це може негативно
позначитися на роботі печінки, викликати жовтизну шкіри, стати причиною головних
болю, сонливості і слабкості. Проблема в тому, що організм може не впорається
з надлишком кератину, що міститься в морквяному соку.

Ананасовий сік – природний спалювач жиру, очищає
стінки судин від холестерину і захищає організм від утворення тромбів.
Його також рекомендується пити при ангіні, погіршення пам’яті, захворюванні
нирок.