Принципи роздільного харчування і сумісність продуктів

44

Общие советы по питанию

Роздільне харчування – це спосіб харчування, при якому не відбувається змішування
різних за хімічним складом продуктів. Роздільне харчування грунтується
на сумісності і не сумісності окремих продуктів харчування. Іншими
словами, за один прийом їжі повинні вживатися лише сумісні один
з одним продукти. Між вживанням несумісних продуктів повинен
бути витриманий певний проміжок часу. Існує також варіант
роздільного харчування, при якому різні групи продуктів вживаються
у різні дні.

Теорія роздільного харчування

Теорія роздільного харчування була розроблена лікарем-натурологом Гербертом
Шелтоном і лікарем Вільямом Говардом Хеєм. На думку Шелтона і Хея процес
метаболізму і розщеплення поживних речовин в нашому організмі помітно
полегшується при вживанні їжі одного виду. Змішана їжа, в свою
чергу, гальмує процес травлення, наслідком чого є бродіння
і гниття їжі всередині тіла, що стає причиною інтоксикації організму,
підвищеного газоутворення і порушення обмінних процесів. Кожній групі
продуктів необхідні різні умови для їх перетравлення. Тому вихід
вчені знайшли в уникненні комбінування певних видів продуктів.

Рекомендації Шелтона по правильному харчуванню:

  • розділяти вуглеводну та кислу їжу;
  • розділяти вуглеводну їжу і їжу, багату білками;
  • не вживати разом білки різного виду;
  • розділяти білки і жири;
  • розділяти кислі фрукти і білки;
  • не вживати крохмаль з цукром;
  • не вживати різні крохмалі;
  • дині і кавуни вживати окремо від іншої їжі;
  • молоко вживати окремо від іншої їжі.

Рекомендації Хея по правильному харчуванню:

  • відокремити вуглеводи від білків і кислих фруктів;
  • основою живлення зробити овочі, фрукти і салати;
  • скоротити вживання білків, жирів і вуглеводів, відмовитися від сосисок
    і ковбас;
  • інтервал між прийомами різних видів продуктів повинен бути від 4
    до 5 годин.

У. Р. Хей робив акцент на співвідношенні кислотних і лужних компонентах
у рідинах, що виділяються людським організмом. За його рекомендаціям,
продукти підвищують кислотність крові (овочі, салати, фрукти і молоко)
повинні складати основу харчування людини, в той час як тваринні білки,
горіхи, вуглеводи і цитрусові повинні вживатися по мінімуму.

Шкода і користь роздільного харчування

Шкоду

Метод роздільного харчування визнається далеко не всіма фахівцями в
області живлення. Фахівці-дієтологи ставляться до нього критично. Доктора
наук спростовують теорію роздільного харчування і наводять свої докази
на користь протилежного.

Роздільне харчування виступає в ролі штучної системи порушує
природний процес травлення, оскільки наш організм створений природою таким
чином, що б ми могли харчуватися змішаною їжею.
Почавши харчуватися роздільно, ми сприяємо тому, що наш організм розучиться
перетравлювати більш складні страви, людині доведеться назавжди відмовитися
від звичної змішаної їжі, він постійно буде відчувати почуття голоду
і повинен буде звикнути до особливого режиму життя.

Користь

Даний метод, безсумнівно, має і переваги, інакше він не був би так
затребуваний.

  • 1Швидке проходження продуктів одного виду по травній системі
    запобігає процеси гниття і бродіння, що скорочує кількість токсинів
    в організмі.
  • 2Поліпшується самопочуття, знижується вага. Результат схуднення зберігається
    до тих пір, поки ви дотримуєтеся цього способу харчування.
  • 3Роздільне харчування рекомендується людям, які страждають шлунково-кишковими
    розладами і серцево-судинними захворюваннями, оскільки при такому харчуванні
    знижується навантаження на організм.
  • Про поєднанні продуктів

    М’ясо, птиця, риба вживаються у пісному вигляді. Весь
    зовнішній жир повинен бути з них видалено. М’ясо добре поєднується з зеленими
    овочами (некрохмалистими). При такому поєднанні нейтралізуються шкідливі
    властивості тваринних білків, виводиться зайвий холестерин крові. Не поєднуйте
    тваринний білок з алкоголем, тому що алкоголь перешкоджає їх перетравленню.

    Зернобобові (квасоля, боби, соя, горох) представляють
    собою поєднання крохмалю і рослинного білка, тому добре поєднуються
    з жирами (рослинна олія, сметана), зеленню і крахмалистыми овочами.

    Цукру слід уникати, оскільки він сповільнює процес
    виділення шлункового соку. У поєднанні з іншою їжею солодощі надовго
    залишаються в шлунку і викликають бродіння. В результаті ви отримуєте відрижку
    і печію. Замість кондитерських виробів рекомендується вживати мед –
    він швидко всмоктується в кров, не навантажуючи печінку і інші системи організму.

    Крохмалисті продукти (хліб, картопля, крупи) вимагають
    особливої уваги, оскільки крохмаль важко засвоюється організмом. Головне
    правило: відокремити крохмаль від тваринних білків. Хліб цілком може вважатися
    окремої їжею, але також можна поєднувати його з салатами.

    Кислі фрукти і помідори поєднуються зі сметаною, вершковим
    і рослинним маслом, овочами, сиром і горіхами.

    Солодкі фрукти і сухофрукти найкраще вживати
    як окрему їжу ні з чим не поєднуючи. Є їх рекомендується мінімум
    за 15 хвилин до прийому їжі.

    Некрохмалисті і зелені овочі (петрушка, кріп, селера,
    листя редиски, буряків, салат, капуста білокачанна, цибуля, часник, огірки,
    перець, редис, ріпа, редька) поєднуються практично з будь-якою їжею крім
    молока.

    Крохмалисті овочі (буряк, морква, хрін, гарбуз, цвітна
    капуста) поєднуються з усіма видами продуктів більшою чи меншою мірою
    за винятком цукру.

    Молоко вживається окремо від всієї їжі.

    Сир є трудноперевариваемым повноцінним білком.
    З ним поєднуються сметана, сир, бринза, а також фрукти, овочі і горіхи.

    Сир і бринза поєднуються з кислими фруктами і овочами.

    Яйця поєднуються з зеленими некрохмалистими овочами,
    які нейтралізують холестерин, який міститься в жовтку.

    Горіхи схожі за складом з сиром. Різниця полягає лише
    в жирах: у сиру це тваринні жири, горіхів – рослинні.

    Приклад роздільного денного раціону:

    Сніданок

    За півгодини до їжі випийте склянку води. На сніданок з’їжте на вибір:
    фрукти (солодкі чи кислі)/вуглеводи (каші, булочки)/білок (яйце, йогурт,
    горіхи). Кави пийте після їжі.

    Обід

    Не забуваємо про склянку води за півгодини до обіду. Для обіду підійдуть
    вуглеводи з зеленню. Салат краще всього з’їсти до основної їжі.

    Вечеря

    Вечірній прийом їжі може складатися з білка з овочами.

    Переходячи на роздільне харчування постарайтеся відмовитися від рафінованого
    цукру, ковбас, копчених продуктів і соління, рафінованої олії, маргарину,
    майонезу, чаю, какао, газованих напоїв, консервів, згущеного та сухого
    молока.

    Перехід на роздільне харчування – вибір досить серйозний і непростий.
    Організм відчуває стрес під час відмови від звичного способу життя.
    Можливо, вам такий режим протипоказаний. Тому, перед тим, як перейти
    на роздільне харчування обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.