Рекомендації Майкла Полана

55

Майкл Поллан советует

Американський публіцист, викладач і журналіст Майкл Поллан відомий
своєю активною діяльністю в боротьбі з сучасної агроиндустрией і руйнуванням
традиційних природних циклів в системах рослинництва і тваринництва.
Поллан є автором таких відомих книг, як «Дилема всеїдних»,
«Ботаніка бажання», «В захист харчування: Маніфест їдця», «Правила харчування».
В останній автор спробував викласти основні правила здорового харчування,
пояснив як відрізнити натуральний продукт від його шкідливого двійника, скільки
слід людині є інші корисні знання.

Виконуючи хоча б кілька з наведених правил, ви швидко навчитесь
робити правильний вибір між продуктами харчування, звички виробите
помірного харчування і навчитеся отримувати більшу насолоду від їжі.

Чим темніше хліб, тим довше живеш.

Насправді біле борошно практично нічим не відрізняється від цукру.
Так сприймає її наш організм. Дослідження показали, що тільки чорний
хліб може приносити користь для здоров’я. Ті, хто віддає перевагу
цільнозерновим культур і живе довше і менше хворіє.

Відмовтеся від сухих сніданків, фарбуючих молоко або воду.

Мюслі і їм подібні пластівці вважаються швидким і здоровим сніданком. Однак
варто знати, що в деяких з них повно хімічних добавок і цукру.
Такий продукт не принесе користі, т. к. пройшов відповідну обробку,
позбувшись всіх корисних властивостей.

Їж те, що їла б твоя бабуся

Прилавки магазинів переповнені продуктами харчування, які наші шановні
предки навіть за їжу не визнали. Нам це здається цілком прийнятним способом
харчування. Але що б сказало наше тіло, якби ми його запитали?

Виробники дають людині те, що він хоче: більше цукру, жиру, солі.
В наслідок того, що ми не бачимо зв’язку між нашим станом і тим,
що ми їмо, ми продовжуємо харчуватися шкідливою їжею, яку пропонують
нам жадібні виробники. Але така їжа протиприродна для людини.

По суті, чим більше який-небудь продукт піддавався обробці наукових умів,
тим він шкідливіший.

Їжа, вирощена на городі, корисніше тієї, що вийшла з заводу.

І з цим не посперечаєшся.

Їжа покликана тамувати голод, а не боротися з депресією.

У період зростаючого кількості стресів і депресій їжа стала для
людства не тільки засобом вгамування голоду, але і засобом заспокоєння.
Ми їмо, коли нам нудно, коли ми нервуємо. Ми їмо, щоб нагородити
себе, заїсти стрес і т. п. І їмо ми при цьому не морквину, а що пожирніше
і солодше.

Веселка в тарілці

Це правило допоможе зробити ваш раціон різноманітним і корисним. Постарайтеся
зробити так, щоб у вашій тарілці були продукти мінімум 4 кольорів. Але
пам’ятайте, що, по-перше, природні відтінки мають тільки свіжі овочі
та фрукти. По-друге, вчені стверджують, що погляд на різнобарвну їжу
вже сприяє вгамування голоду. По-третє, вживання різних овочів
і фруктів гарантує надходження в організм усіх необхідних речовин.

Не купуйте продукт, що складається з великої кількості інгредієнтів.

Велика кількість інгредієнтів говорить про більшу обробці продукту,
а також про вміст у ньому різних консервантів, цукру
або цукрозамінників та інших непотрібних вам речовин.

Не купуйте продукт, якщо вас лякають назви його інгредієнтів.

Ці страшні довгі слова виразно не значать нічого хорошого. Адже
вдома ви не користуєтеся всім цим хімічним різноманітністю? Навіщо ж дозволяти
напихати себе цією гидотою іншим? Адже зрозуміло, що всі ці добавки створені
для продовження терміну придатності або поліпшення колірних і смакових якостей.
Але нічого корисного вони вам не принесуть.

Не попадайся на яскраву упаковку і хитрі виверти супермаркетів.

Пам’ятай, що більш оброблені і шкідливі продукти коштують на найвидніших
місцях. Не лінуйтеся шукати свіжі та натуральні продукти.

Продукти, перероблені бактеріями, корисні.

Не відмовляйтеся від кефіру, йогуртів, сирів і соєвого соусу, а також
інших продуктів, що проходять період бродіння і закваски.

Жир жиру ворожнечу.

Не всі жирні продукти слід відносити до шкідливим. Картопля фрі або
пончики – так, але ось жирна риба – навпаки. Речовини, що містяться в
жирній рибі корисні й необхідні для організму.

Не вживайте в їжу продукти, які не гниють.

Те, що довго зберігається, піддалося високого ступеня обробки. Цінність
такого продукту знижена в кілька разів і дорівнює практично нулю. Крім
того, він, швидше за все, напханий хімікатами і консервантами. Однак, до
таким продуктам не відносяться мед, вино або продукти бродіння, які
можуть зберігатися десятиліттями.

Знежирений – не означає здоровий.

Знежирені продукти містять більше цукру і вуглеводів. Крім того,
такими продуктами важче нутолить голод. В результаті, ви з’їсте більше
калорій, ніж вживаючи продукт з його природним вмістом жиру.

Чим повільніше їж, тим швидше наедаешься.

20 хвилин – ось скільки часу потрібно мозку, щоб відчути
ситість. Таким чином, бажано, щоб ваш прийом їжі тривав довше
20 хвилин. Інакше, ви напихаете в себе набагато більше, ніж вам потрібно
насправді.

Віддавайте перевагу овочевий бульйон м’ясної.

Як це ні сумно, але м’ясний бульйон зовсім не корисний. При варінні в
ньому залишаються самі шкідливі речовини, які містяться в м’ясі. В їх
числі тваринний жир, який призводить до підвищення рівня холестерину в
крові, закупорки судин і, як наслідок, подальшим інфарктів.

Їж з невеликої посуду.

Дослідження показали, що змінивши великі тарілки на маленькі, кількість
з’їдається зменшується в середньому на 22%.

Традиційні кухні різних народів світу набагато корисніше, ніж популярна західна

Тобто китайська, індійська, італійська,
французька кухні краще ніж гамбургери, чіпси, газовану воду.

Їжте в компанії.

В самоті ми з’їдаємо більше, ніж у компанії. Приймаючи їжу з родиною
або колегами, ми перетворюємо цей процес в якийсь ритуал, а не просто
у набивання пуза.

Ласощі повинні залишатися ласощами.

Немає нічого поганого в тому, щоб з’їсти шматочок шоколадки або морозиво.
Навіщо позбавляти себе такого задоволення? Робіть це по святах або в
вихідні дні.

Головне – без фанатизму!

Правило, яке сподобається багатьом: в усьому знай міру, навіть у дотриманні
заходи. Від того, наскільки ми себе обмежуємо, залежить наше психологічне
стан. Не варто заганяти себе в кут заборонами. Здорове харчування –
це добре, а будь-одержимість, навіть здоровим харчуванням, – це погано.