Види чаю і їх вплив на організм

22

Виды чая

Батьківщиною чаю вважається Китай. Вперше про чудесні властивості цього
напою згадують стародавні китайські рукописи більше 4 тисяч років тому.
Слід зазначити, що вживання чаю в ті далекі часи було досить
обмежена, т. к. переслідувала виключно оздоровчі цілі. Чайні
листя використовувалися також в духовних практиках китайськими мудрецями
для досягнення найвищої концентрації.

З часом чай стає все популярнішим, виходить в маси, і вживається
як напій. У середині 17 ст. про чай дізнаються в Європі.
Перші поставки чаю в Росію були здійснені у другій половині 18 ст.
В кінці 19 ст. чай отримав поширення по всій Росії. За статистикою,
у районах, де зростала популярність чаю, різко падало вживання
міцних спиртних напоїв. Найбільш популярним в Росії завжди був і залишається
чорний чай. Висока популярність даного сорту в минулому пояснювалася його
дешевизною. Зелений чай і донині вживають лише кілька відсотків
населення Росії, хоча його вартість сьогодні нічим не відрізняється від вартості
чорних сортів.

Види і корисні властивості чаю

У сучасному чайному магазині очі розбігаються від розмаїття видів і
сортів чаю. Незвичайні притягують аромати не залишають байдужими
жодного людини, що вирішила схилитися над баночкою з сухим листям
напою.

Смаків чаю дійсно багато. Але основних його видів.
Вони визначаються способом і ступенем окислення чайного листа безпосередньо
перед сушінням.

За ступенем окислення виділяють 6 основних видів чаю: зелений, чорний,
білий, жовтий, улун, пуер. Кожен з них поділяється на різні види.
Зелений чай має найменшу окисленность, чорний, навпаки, найвищу.
Ступінь окислення інших сортів знаходиться десь посередині між цими
двома.

Окиснення відбувається в процесі скручування чайних листочків після їх
зав’ялювання. Під час окислення під впливом кисню речовини, що знаходяться
у чайному листі, піддаються змінам, від яких залежить майбутній смак
і аромат чаю.

Розглянемо детальніше кожний із наведених вище видів:

Зелений

Цей чай відрізняється слабкою ступенем окислення. Його сухе листя мають
зелений колір різних відтінків, настій можна відрізнити по жовтуватому
або зеленоватому кольором. Зелений чай має яскраво виражений трав’яний аромат,
іноді нагадує запах сухого сіна. Смак трохи терпкий, буває солодкуватим.
Зелений чай не повинен бути гірким. Гірчинка говорить про неправильному способі
заварювання, низькоякісному або перестоявшем чаї.
Зелений чай вважається природним антиоксидантом. До його складу входять поліфеноли,
каротиноїди, вітамін С, різні мінерали (марганець, селен, цинк). Зелений
чай знижує ймовірність виникнення серцево-судинних захворювань,
каміння в нирках і карієсу.

Чорний

Даний вид чаю володіє високим ступенем окислення. Сухе листя чаю
мають чорний або темно-коричневе забарвлення. Настій – червоного або темно-червоного
кольори. Аромат може мати медовий або квітковий присмак. Смак часто терпкий,
але гірчити не має.

Міцний чорний чай нормалізує травлення, допомагає при шлунково-кишкових
розладах. Чорний чай відомий своїми антибактеріальними властивостями,
він також ефективно використовується для лікування дизентерії та черевного тифу,
сприяє виведенню з організму шкідливих речовин.

Білий

Білий чай виготовляють з нерозпустилися бруньок чайного куща і його
молодих листочків. Ступінь окислення білого чаю досить висока – перевищує
більшість зелених чаїв. Суха чайна суміш має світлий або жовтуватий
колір. Заварений чай відрізняється більш темним кольором на відміну від інших
зелених чаїв. Квітковий Аромат чаю, з солодкуватим присмаком.

Білий чай називають чаєм молодості і здоров’я. Він володіє масою корисних
властивостей. Зважаючи на те, що білий чай не піддається термічній обробці,
він стоїть на першому місці за вмістом корисних речовин серед чаїв. Білий
чай сприяє зміцненню імунітету, загоєнню ран, покращує згортання
крові, запобігає розвитку серцево-судинних захворювань, карієсу,
пухлин.

Жовтий

Вважається елітним чаєм. Ступінь його окислення трохи вище, ніж у зеленого.
Для виготовлення цього чаю використовується тільки високоякісна сировина
– щільні і важкі молоді бруньки середнього розміру.

Жовтий чай відрізняється особливим ароматом не схожим ні на один з чаїв.
Має легку гірчинку і приємний післясмак. У смаку присутні копчені
нотки.

Жовтий чай містить велику кількість вітамінів, мікроелементів, амінокислот
і т. п. Допомагає зняти спазми, головний біль, активізує роботу імунної
системи, заряджає організм енергією, покращує розумову діяльність.

Улун

За ступенем окислення близький до чорного чаю. Улуни розділяються по ступеню
ферментації, в залежності від якої набувають певні смакові
і ароматичні властивості. Загальна відмінна риса улунів – яскраві насичені
аромати з нотками квітів, фруктів, шоколаду, меду і пряностней.

Улуни мають позитивний вплив на фізичний і психологічний
здоров’я людини. Вони містять багато ефірних олій, а також величезна
кількість хімічних сполук, корисних для людини. Серед них: вітаміни
З, D, E, K, вітаміни групи В, поліфенол, кальцій, фосфор, залізо, цинк,
марганець і т. п. Марганець сприяє засвоєнню вітаміну С, підвищує рівень
опірності організму хворобам і протистоїть утворенню злоякісних
пухлин. Чай улун сприяє поліпшенню обміну речовин, зміцнює кровоносні
судини, омолоджує шкіру, розщеплює і виводить з організму жир, таким
чином, сприяючи зниженню ваги.

Пуер

Ступінь окислення висока і змінюється з віком. Чим старіше чай, тим
вище ступінь окислення. Тобто один і той же чай, в залежності від віку
може виявитися різним за смаком, ароматом і кольором. Час сприятливо
впливає на пуер, роблячи його більш м’яким і збагачуючи його аромат.

Пуер славиться своїми корисними властивостями в лікуванні та запобіганні
хвороб. Пуер знижує рівень цукру в крові, покращує травлення,
виводить отрути і токсини, омолоджує і тонізує шкіру.

Пуер вважається чаєм для схуднення, оскільки містить велику кількість
розчинних білків, мінералів, амінокислот сприяють втраті ваги.