Як правильно вибирати продукти

156

Зізнайтеся чесно, коли ви йдете в магазин, ви купуєте тільки те,
що вам дійсно потрібно або легко потрапляєте на вудку продавця,
які розставили мережі по всьому магазину, уникнути яких може тільки дуже
хитрий і кмітливий покупець? Напевно ваш відповідь буде «Так,
я часто купую те, що мені не потрібно» або «Сам не знаю як це виходить,
але я приношу додому набагато більше продуктів, ніж запланував» або «Просто
не можу втриматися, ця цукерка так красиво упакована! Ну просто очима
можна з’їсти! Як же її не купити?»

Якщо ці приклади показують вашу реальність, в цьому немає нічого дивного.
Всі ми часом потрапляємо в такі пастки. Приходимо додому і задаємо собі
питання «І навіщо я це купив?». Але все стане ясно, коли ми дізнається, що
для того, щоб ми купили абсолютно непотрібну нам річ, численні
психологи працюють не покладаючи рук і отримують за це немалі гроші.

В інтересах продавця – продати товар, і тим самим заробити більше
грошей. І йому все одно потрібен він вам чи ні. В інтересах покупця –
придбати якісний, а головне ПОТРІБНИЙ товар і по можливості заощадити.
Але як навчитися купувати продукти відповідають нашим потребам?
Про це говорить «споживча культура». Напевно ви не раз чули
цей термін. Вміння перемагати в боротьбі з вивертами продавців, які хитрими
способами намагаються привернути вашу увагу, дозволить вам економити бюджет
і час, зберегти фігуру і не нашкодити здоров’ю.

Де купувати?

По-перше, розглянемо місця придбання продуктів харчування яких в наше
час розвелося не мало.

Супермаркети і великі торгові центри

Безумовно, одне з найбільш зручних місць для придбання продуктів і
інших необхідних речей. Тут зосереджений величезний вибір страв на будь-який
смак, відповідає потребам середнього покупця. Покупки в таких
місцях помітно економить час, оскільки ви можете купити все в одному місці
і не потрібно бігати по декількох магазинах. Тут зазвичай підтримуються
середні ціни та часто проводяться різні акції, що дозволяють вам заощадити.

Оптові ринки

Спосіб заощадити, при придбанні великої кількості продуктів. Однак
тут легко «проколотися» купивши, наприклад, неякісний товар. Купувати
тут варто тільки перевірені речі. Обов’язково наявність машини.

Спеціалізовані магазини

Недешевий варіант придбання продуктів харчування. Плюс таких магазинів
у великому виборі продукції.

Міські ринки

Поєднання свіжості товарів, можливості його спробувати і низької ціни
роблять ринки незамінними в придбанні продуктів харчування. Найкраще
здійснювати покупки в кінці дня, коли ціни впали ще більше. І ще один
плюс ринку – можливість торгуватися. Але це, правда, не все вміють робити.

Як купувати?

  • Перше правило – ніколи не здійснюйте покупки голодним. Ви купите
    набагато більше, ніж вам потрібно насправді.
  • Перед тим як йти в магазин складіть список необхідних продуктів
    і чітко його дотримуйтесь. Це вбереже вас від незапланованих витрат.
  • Вчіться читати етикетки і ярлики. Звертайте увагу на список інгредієнтів,
    термін придатності і спосіб виготовлення.
  • На етикетці повинен бути описаний склад продукту, кількість білків, жирів
    і вуглеводів на 100 гр.
  • Основні складові продукту вказуються на початку списку. Тобто
    у м’ясних продуктах на першому місці має бути м’ясо, а в молочних – молоко.
  • На етикетці вказується загальна кількість вуглеводів, а не їх якість.
    До простих вуглеводів, які швидко розчиняються і перетворюються в нашому
    тілі в жир, належать сахароза, патока, мед, мальтоза, кукурудзяний цукор
    та ін. Уважно вивчіть списки простих вуглеводів, транс-жирів та інших
    небажаних для складу продукту речовин і беріть його з собою в магазин.
  • Якщо продукт містить мало цукру перевірте його на замінники цукру:
    глюкозу, фруктові соки, сиропи.
  • Також перевірте продукт на вміст барвників, консервантів та ароматизаторів
    (інгредієнти з позначкою Е). Чим їх більше, тих менш корисний і здоровий
    продукт. Цифри від 100 до 108 вказують на барвники, від 200 до 285 на
    консерванти, від 300 до 321 на ароматизатори, а цифри від 400 до 495 на
    емульгатори і загусники.
  • Попереду прилавка зазвичай лежать продукти, термін придатності яких скоро
    мине, а за ними більш свіжі продукти. Так що, якщо ви знаєте,
    що не вип’єте пакет молока за два дні, то краще візьміть той, що сховався
    подалі.
  • Звертайте увагу на енергетичну цінність.
  • На етикетці обов’язково мають бути вказані термін зберігання продукту
    або дата його виготовлення і рекомендований термін зберігання.
  • Важливим є метод обробки продукту. При пастеризації він обробляється
    при температурі 70 ? С. Це означає, що всі шкідливі і небезпечні бактерії
    у ньому були знищені, а корисні властивості збережені повністю. Правда,
    зберігається такий продукт недовго. При стерилізації продукт обробляється
    при температурі 100 ? С. При цьому він має довгий термін зберігання, але втрачає
    половину зі своїх корисних речовин.
  • Обезжиренность не завжди означає корисність. Часто для поліпшення смакових
    якостей в знежирені продукти додають цукор. Тобто калорійність залишається
    високою.
  • Якщо продукт не містить холестерин, варто перевірити його на утримання
    у ньому транс-жирів та інших шкідливих компонентів.
  • Сіль може бути вказана на етикетці як натрій. Солі багато міститься
    в ковбасах, копченостях, консервах, твердих сирах. Тому не варто зловживати
    ними.

Ну а тепер, озброївшись знаннями, вперед за потрібними і здоровими покупками!