Захоплення спеціями і харчовими добавками

79

Специи и добавки

У їжі, як і у всьому іншому, людина шукає досконалості. Покращувати смакові
якості їжі людина почала ще у сиву давнину за допомогою ягід і
трав. Завдяки різним сполученням спецій і прянощів їжа почала набувати
нові смакові властивості і стала приносити все більше задоволення.

Сьогодні практично жодна страва на наших столах не обходиться без хоча
б мінімальної кількості смакових добавок. 3-4 баночки зі спеціями є
на будь-якій кухні. Ну а що вже говорити про професійних трудівників гастрономічного
світу, про кухарів, то є! Крім самої технології приготування їжі їм
необхідно володіти знаннями поліпшення смаку за допомогою десятків або навіть
сотень різних поєднань трав, спецій, прянощів та інших харчових добавок.
Адже саме це знання буде відрізняти блюдо, приготоване першокласним
шеф-кухарем, від чергових макаронів на обід або яєчні на сніданок.

Що таке смакові добавки?

Всі прянощі, спеції, приправи і різні хімічні речовини, використовувані
для додання особливих смакових якостей їжі, можна об’єднати під одним
назвою – смакові добавки. Всі смакові добавки покликані
покращити смакові та ароматичні властивості продуктів харчування і вже готових
страв. Це необхідна частина культури приготування їжі, яка впливає
на зміну і напрямок смаку. Добавки можуть зробити їжу солоної або
солодкої, гострої або кислої. Відсутність смакових добавок залишає їжу
позбавленою смаку і непривабливою з точки зору смакових властивостей.

Усі різноманіття смакових добавок і чим вони різняться

Спеції

Під спеціями часто мають на увазі різні групи приправ і прянощів,
однак, насправді, спеції – це певна група смакових добавок,
призначена для того, щоб впливати на їжу вирішальним чином у процесі
її приготування, визначати її остаточний характер і консистенцію,
робити з позбавленою смаку і неїстівної їжі смачне блюдо. Спеції – обов’язкова
частина кухонного побуту, формує смак. Саме застосування спецій початок
відрізняти їжу людини від їжі тварин.

До спецій прийнято відносити сіль, цукор, крохмаль, соду, оцет, дріжджі,
алкоголь, борну кислоту, лакрицю, лимонну кислоту і деякі інші
речовини.

Прянощі

Прянощі мають виключно рослинне походження. Правильно підібрані
прянощі здатні додати будь-якої страви незабутній смак. Згадайте смак
картоплі, приправленою кропом, або квашеної капусти з кмином. Погодьтеся,
без прянощів, все це має зовсім інший, більш тьмяний смак. Прянощі
ж надають страві смакову виразність і яскравість.

Серед найбільш відомих прянощів: ваніль, гвоздика, імбир, кардамон,
кориця, лавровий лист, куркума, мускатний горіх, перець, розмарин, кмин,
шафран і багато інших.

Приправи

Більш широке поняття в кулінарії. Приправою можуть вважатися як спеції,
прянощі, так і різні соуси, кетчупи та майонези. Сметана, наприклад,
якщо вона використовується для приготування страви, буде вважатися приправою.

Харчові добавки

Це різні ароматизатори і барвники, що представляють собою хімічні
з’єднання, метою яких є поліпшення смакових якостей їжі, а
також збільшення терміну зберігання продуктів.

Шкода або користь?

Чому доречно говорити про шкоду тих чи інших смакових добавок? В яких
випадках їх використання невиправдано?
Весь секрет правильного використання смакових добавок – це їх помірне
кількість. Крім того, деяким людям можуть бути протипоказані ті
або інші смакові добавки.

Користь

  • Багато спеції і приправи є природними афродизіаками, тобто мають
    здатність підвищувати сексуальний потяг;
  • Смакові добавки сприяють зниженню рівня «поганого холестерину»;
  • Багато спеції і прянощі покращують обмін речовин, що сприяє схудненню.
    Крім цього, смакові добавки зменшують поріг насичення, це означає, що
    ви з’їсте менше і швидше насититеся;
  • Деякі спеції, такі як кориця, імбир, перець, або гвоздика, є
    природними антиоксидантами;

Шкоду

Насправді шкідливих спецій або приправ не буває. Буває перебір з
їх кількістю і вживання протипоказаних вам смакових добавок.

  • Різні смакові добавки можуть зводити нанівець дію деяких
    ліків, які ви приймаєте;
  • Також вони можуть підвищити навантаження на серце, збільшити серцевий ритм,
    викликати запаморочення або мігрень, викликати захворювання шлунка;

Розглянемо на конкретних прикладах вплив на нас різних смакових
добавок

Червоний перець містить вітаміни А, С і К, які є
антиоксидантами. Червоний перець захищає клітини від ушкоджень, охороняє
від розвитку онкологічних захворювань, запобігає процесам старіння,
знижує холестерин, прискорює обмінні процеси, спалює жири, здатний
полегшувати біль. Незважаючи на те, що червоний перець викликає роздратування
шлунка, він сприяє знищенню бактерій, що призводять до виразки. Чорний
перець має схожі властивості з червоним перцем.

Каррі – досить відома сьогодні пряність з Індії,
до складу якої входять куркума, кардамон, імбир, мелений перець, коріандр.
Карі являє собою потужний антибіотик завдяки куркумі, що входить
до її складу. Куркума також корисна для мікрофлори кишечника. Карі очищає
кров і дарує нам енергію, тонізує і прискорює обмін речовин, застосовується
для лікування астми. Однак, каррі погіршує згортання крові і може
викликати кровотечі, тому не рекомендується вживати каррі перед
операцією. Карі також погано поєднується з медичними препаратами.

Ванілін також є антиоксидантом, він нормалізує
обмін речовин, сприяє уповільненню процесів старіння. Ванілін приносить
користь у боротьбі з онкологічними та серцево-судинними захворюваннями.
Однак, корисний тільки натуральний ванілін. Його штучний замінник
не представляє користі для здоров’я, а скоріше приносить шкоду із-за хімічних
сполук, які в ньому містяться.

Крохмаль давно оцінили дієтологи. Вони встановили, що
їжа, що містить крохмаль, швидко наповнює шлунок, але в той же час є
низькокалорійної. Крохмаль також має протипухлинні властивості.
Однак надмірне вживання продуктів, що містять крохмаль, може призвести
до метеоризму, здуття живота, шлункових кольок.
М’ята володіє заспокійливим ефектом, допомагає в лікуванні депресій і безсоння.
Надає сприятливу дію на шлунково-кишковий тракт, покращує
апетит, знижує кислотність шлунку.

Кориця виводить з організму солі і жовч, знижує рівень
холестерину в крові, знижує кров’яний тиск.
Лавровий лист підвищує імунітет, бореться з простудними захворюваннями,
виводить з організму шлаки, зміцнює нервову систему, знімає втому,
покращує роботу травних органів.

Не нехтуйте спеціями, застосовуйте їх в міру і отримуйте задоволення
від смачної та корисної їжі!