Здорові способи приготування їжі

83

Готовка пищи

На сьогоднішній день все більше людей прагнуть харчуватися здоровою їжею.
Здорове харчування стало модним і в цьому, безсумнівно, є тільки позитивні
сторони. Для тих у кого вже дозріло бажання харчуватися правильно, а також
для тих, хто вважає приготування здорової їжі занадто складним процесом
і тому гидує ним, написана дана стаття. В ній ми спробуємо відповісти
на два основних питання: що таке здорова їжа і які способи приготування
здорової їжі існують?

Що таке здорове харчування?

З допомогою здорового харчування ми забезпечуємо ріст і нормальний розвиток
організму, сприяємо зміцненню та запобігаємо різні захворювання.
Ідеальне харчування – це раціон людини, учитываюший особливості його організму,
спосіб життя, рід діяльності. Правильна їжа стає незамінним
зброєю в боротьбі проти хвороб обміну речовин. Поєднуючи її з фізичними
вправами, ми скорочуємо ризик виникнення хронічних захворювань
і фізичних розладів.

Головні правила приготування

Існує безліч здорових способів приготування їжі, а сучасна
кухонна техніка робить готування і зовсім простий, зберігаючи при цьому цінність
продуктів. Перед тим, як говорити про способи готування, спершу уточнимо
що ж включають в себе базові поняття здорового приготування їжі:

  • Перше правило – приготування тільки тоді може бути здоровим, коли
    те, з чого ви збираєтеся готувати є саме по собі здоровим.
    Їжа повинна бути легкозасвоюваній і збагаченої життєвою енергією.
    Продукти повинні бути свіжі. Пам’ятайте, що через 3-4 години після приготування
    будь-яка їжа втрачає свою енергію і не здатна принести користь людині.
  • Друге важливе правило – це чистота кухні і посуду. Якщо
    ви готуєте в багнюці, то їжа придбає шкідливі негативні властивості
    і навіть здорові продукти не принесуть ніякої користі тим, хто буде їх
    є.
  • Настрій при готуванні повинно бути хорошим. Відчуйте
    як ніби це не ви готуєте їжу, а це робить чиста енергія проходить
    через вас. Думайте тільки про хороше під час цього чарівного процесу.
    Готуючи для кого-то, думайте про благополуччя людини і подумки
    бажайте йому щастя. Енергетика надзвичайно важлива. Від неї залежатиме
    смак страви на 50%.

Способи приготування

Їх усіх способів приготування, яких є не мало – варіння у воді, варіння
на пару, тушкування, смаження, запікання, висушування, в’ялення, маринування,
соління, квашення та ін. – найбільш корисними вважаються варіння у воді і на
пару, гасіння, запікання, висушування, квашення. Інші способи готування
мають свої недоліки. Наприклад, при смаженні доводиться використовувати багато
масла, у результаті чого на продукті утворюється багатьма улюблена хрустка
скоринка, але саме вона робить страву шкідливим. При солінні і маринуванні
використовується велика кількість солі, про шкоду якого написано достатньо.
Фрукти і ягоди краще всього зберігати в морозильнику, оскільки для виготовлення
варення потрібно багато цукру, що теж не робить користі нашому організму.

Розглянемо найбільш корисні способи приготування їжі:

Приготування їжі на відкритому вогні

Для цього не потрібно використовувати масло. Такий спосіб прекрасно підійде
для смаження котлет, тонких шматків свинини або риби, всього того, що встигне
швидко просмажиться. Для заправки можна використовувати соєвий соус або рисовий
оцет. Перевага такого способу полягає в швидкому приготуванні
і можливості отримати смачну і нежирну їжу.

Аерогриль

Спосіб готування за допомогою гарячого повітря, який циркулює навколо
продуктів, розміщених на решітці. при такому способі приготування їжа зберігає
вітаміни і корисні речовини, і що важливо, не пригорає. Їжа виходить
нежирної, т. к. весь виділяється продуктами жир стікає в спеціальний відділ
аэрогриля. При використанні аэрогриля важливо не перетримати їжу – ніж
темніше їжа, тим вона шкідливіша. Найбільше аерогриль підходить для смаження
жирного м’яса і соковитих овочів (баклажани, цукіні, помідор).

Приготування їжі на пару

Це, напевно, самий здоровий спосіб приготування їжі. При варінні на
пару, продукти зберігають свою харчову цінність, вітаміни і мікроелементи.
Такий спосіб зовсім не вимагає жиру. В процесі варіння, гарячий пар покриває
всі інгредієнти. Така техніка ідеально підходить для приготування риби,
грибів, овочів, рубленого м’яса, рису, пудингів, суфле, страв з морепродуктів,
яєць, картоплі. Їжа, приготована на пару, рекомендується до вживання
людям із захворюваннями органів травлення, серцево-судинної системи,
а також тим, хто хоче схуднути. Така їжа також рекомендована дітям,
вагітним жінкам і літнім людям.

Перевага пароварки також в тому, що їжа в ній не пересушується
і не підгорає. Її можна використовувати для розігріву або розморожування страв.

Однак не всі категорії продуктів годяться для приготування в пароварці.
Наприклад, великі шматки м’яса або макарони, які необхідно варити в
воді не підходять для цієї техніки.

Мінус пароварки ще і в тому, що не всі люблять смак такої їжі. Страви
виявляються не такими смачними, а швидше пісними за смаком. Щоб поліпшити
смакові якості страви можна полити його соєвим соусом або лимонним соком,
а також використовувати ароматну зелень.

Варіння у воді

Один з основних кулінарних процесів. Особливо корисним є спосіб
варіння їжі в закипаючою воді. Їжа стає надзвичайно ніжною, живить
воду своїм ароматом і смаком.

Обгортання

Спосіб, який об’єднав в собі варіння на пару і запікання. Хороший спосіб
приготувати курку або рибу. Для цього потрібно загорнути продукти у фольгу
і поставити запікатися в духовку.

Соковижималки

Для приготування по-справжньому натурального соку використовуйте соковижималки.
Свіжовичавлені соки містять безліч корисний речовин і вітамінів, вони
також відрізняються високою концентрацією біологічно активних речовин,
які швидко засвоюються організмом і починають активно беруть участь в процесі
обміну речовин.